reede, 13. märts 2009

Kalevipoeg jooksis, uisud jalas!


Spordiüritus: Kalevipoja III Uisumaraton 28. veebruaril 2009, Mustvee.


Jõgeva maakonna tunnuslauseks on „Kuninglik väärikus, Kalevipoja jõud! Maratoni läbimiseks läheb palju jõudu vaja küll, uisud jalas selle sopa sees väärikust säilitada oli aga märksa raskemaks ülesandeks.


Seekordse uisumaratoni võtab hästi kokku tsitaat pikal distantsil – mis oli muide ühtlasi Eesti meistrivõistlusteks kiiruisutamises – pronksi saavutanud Arvi Tavastilt: „allveekomberdmine on nii uus ja tehniliselt nõudlik ala et sellel Eestis harrastajaid napib“.

Selgituseks olgu lisatud, et sajakilomeetrine distants lühendati võistluse ajal 75. peale ning vaid kolm meest pikal distantsil tulemuse kirja saigi! Põhidistantsiks oli 25 kilomeetrit, start ja finish Mustvees.


Üritust on hakatud pidama (Jõgevamaa Lukashenkoks nimetatud) maavanema Aivar Kokki PR-ürituseks. Hämmastav on korraldajate oskus aina sama reha otsa astuda, korralduse mall meenutab nüüdseks juba ajalooks muutunud Tallinna Maratoni skeemi – seda iseloomustab ebaprofessionaalne lähenemine, tehtud vigade mittetunnistamine ja kordamine ning puudulik kommunikatsioon.


Uisumaraton – mida hullem seda parem!

Kui esimesel kolme-neljal kilomeetril oli tõesti võimalik uiskudel saavutada alla kolmeminutisi aegu siis see rõõm oli üürike. Esimesed kaheksa kilomeetrit oli trass siiski veel kohati uisutatav, peale tagasipööret tuli aga lõplikult unustada et tegelikult sai tuldud uisumaratonile. Kohati kümnesentimeetrine jääsopp ei meenutanud kuigivõrd uisurada. Eriti segas see pika teraga matkauiskude omanikke – hokiuiskudega tüübid jooksid lihtsalt uiskudel mööda. Mingil hetkel sai mul sest jamast kõrini, võtsin uisud alt ära ja jätkasin joostes. Nüüd oli ilm ja puuduv uisurada minu poolt ning mõttetult uisukudel kakerdajad jäid jõudsalt seljataha. Mida hullem seda parem! Parandasin oma kohta pea saja võrra ja tegin ühtlasi mõnusa jooksutrenni. Kui poleks üldse uiske kaasa võtnud ja suusasaabaste asemel midagi mugavamat jalas olnud, oleks aeg veel parem olnud.



Kui kellelgi tärkas sügavam huvi sel kaunil talvepäeval Peipsi järve jääl juhtunu vastu, siis ohtralt sõimu ja sajatusi korraldajate aadressil saab lugeda Sportinfo kommentaaridest.


Peaks ikka kiitma ka – eks ütle ju vanasõnagi et tegijal juhtub mõndagi, magajal mitte midagi. Ok – tunnistada tuleb korraldajate julgust asja üldse ette võtta! No parkimine oli ka päris hästi korraldatud (mobiliseeritud oli vist kogu Jõgeva maakonna politsei), trassil olid kilomeetrid ilusasti tähistatud, finishis anti sooja suppi ja uisumaratoni osavõtumedal on ka väga ilusa kujundusega.

Anyway – kui võtta seda üritust mitte uisumaratoni vaid lihtsalt ühe talvise ekstreemüritusena Peipsi järve jääl, siis on ta täiesti arvestatav ettevõtmine talvises spordikalendris.


Allveekomberdamas käis Reigo

Kommentaare ei ole: